Gyakran ismételt kérdések

írta: Gerzsei Laura

c Expand All C Collapse All

Ha a mostani szakodhoz kapcsolódó OKJ-s végzettséged van, akkor lehetséges. Ebben a táblázatban találod a végzettség alapján már elfogadott tárgyakat.

A kollégiumi jelentkezéskor meg tudod adni, hogy kikkel szeretnél egy szobában lenni. Ha lehetséges, ők lesznek majd a szobatársaid.

Ha egy tantárgyat nem látsz a Neptunban, be a szaktársaid igen vagy a mintatanterv szerint indulnia kell ebben a félévben, érdemes megkérdezni a tanszéket. Ha esetleg hosszabb ideje nem válaszol egy tanárod az e-mailekre vagy Coospace üzenetekre, akkor szintén az adott tanszéket érdemes megkeresni.

Ha Erasmus+ pályázattal, kettősdiploma programmal, vagy külföldi tanulmányokkal kapcsolatban van kérdésed, akkor a Nemzetközi Mobilitási Iroda tud segíteni.

Szakmai gyakorlattal kapcsolatos kérdésekkel tudod a Karrier Irodát keresni. Az e-mail címük: karrier.KVIK.mail@uni-bge.hu

Az alábbi kérdésekkel kapcsolatban fordulhatsz a HSZO munkatársaihoz: Felvételi ügyekkel kapcsolatos teljes körű tájékoztatás nBeiratkozással és félévi bejelentkezésekkel kapcsolatos kérdések nHallgatói jogviszony igazolások (iskolalátogatási igazolás) nTárgyfelvétellel, kurzusfelvétellel és vizsgafelvétellel kapcsolatos kérdések nTanulmányi ügyekben való tanácsadás nPénzügyi tételekkel kapcsolatos tájékoztatás nDiákigazolványok, érvényesítő matricák kiadása és ideiglenes diákigazolványok kiállításának ügyintézése nDiákhitel-ügyintézés nPályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás, a papíralapon benyújtandó pályázatok átvétele nSegítségnyújtás a Neptun-rendszerrel, Modulóval, Coospace-szel kapcsolatos technikai, és egyéb problémák megoldásában nÁllamigazgatási szervek felé igazolások kiadása nZáróvizsgák koordinálása (jelentkezés nyilvántartása, szakdolgozatok feltöltésében való segítségnyújtás stb.) nDiplomaosztón való részvételi igények adminisztrálása, részvétel a lebonyolításban nOklevél másolatok kiállítása

Online vagy hibrid oktatás esetén a Microsoft Teams-t mindenképp érdemes letölteni a gépedre, mivel ha a böngészőből használod, nem tudsz minden funkciót használni. Itt találod a telepítési útmutatót.

Ha sikeresen nyelvvizsgát szereztél, azt be kell mutatnod az Egyetemen. Ezt kétféleképpen teheted meg: személyesen beviszed a HSZO-ra vagy elküldöd nekik e-mailben szkennelve. Ha a nyelvvizsgát leellenőrizték, akkor a Neptunban is látni fogod a Saját adatok – Képzettségek – Nyelv fülön. Amíg nem szerzed meg és mutatod be az képzettség megszerzéséhez szüksééges nyelvvizsgát, nem állítják ki az okleveled.

Két feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy állami ösztöndíjas hallgató maradhass: az utolsó két aktív félévében összesen legalább 36 kreditet kell szerezned, és el kell érnie a HKR-ben ismertetett, rendelet szerinti súlyozott tanulmányi átlagot. Ez közösségszervezés szakon 3.25, a Turizmus-vendéglátás, Kereskedelem és marketing és Turizmus menedzsment szakon pedig 3.00.nAz átsorolás még abban az esetben történhet meg, ha a képzési idő + 2 félév alatt nem tudod teljesíteni a képzést.

A tanterv szöveges részében, a 13. pontban találod, hogy melyik tárgyak számítanak bele az oklevél minősítésébe. Ha 2016/2017-es tanévben vagy azelőtt kezdtél, akkor a HKR III. számú mellékletében találod.

A kollégiumban 2 és 4 ágyas szobák vannak. Jelentkezéskor tudod megadni, hogy szeretnél-e 2 ágyas szobában lenni, ha van rá lehetőség.

– Turizmus-vendéglátás FOSZK: 4 félév – Kereskedelem és marketing FOSZK: 4 félév – Kereskedelem és marketing alapképzés: 7 félév – Közösségszervezés alapképzés: 6 félév – Turizmus-vendéglátás alapképzés: 7 félév, 2020-tól 8 félév

Több hallgatói szervezet is van a karunkon: Budapest Business Club, Budapest Tourism Club, Aiesec, Gundel Károly Gazdasági Szakkollégium, Hallgatói Önkormányzat, Kollégiumi Bizottság, Agy-a-lap.

A költségtérítéses vagy önköltséges finanszírozású képzésben részt vevő hallgató – minden egyes, aktív tanulmányi félévre történő bejelentkezést megelőzően – a tanulmányi félév regisztrációs időszakának kezdetét megelőző hét utolsó munkanapjáig köteles befizetni a képzési szerződésében rögzített féléves költségtérítési díj, önköltség 45%-át. A költségtérítési díj, önköltség első részletének megfizetése a tanulmányi félévre történő bejelentkezés feltétele.nnA költségtérítési díj, önköltség fennmaradó 55%-át az őszi félévben október 20-ig, a tavaszi félévben március 20-ig kell befizetni.nnA tandíjat Neptunon keresztül lehet befizetni, a Pénzügyek – Befizetés fülön. Az adott tétel(ek) kijelölése után kattints a sor végén a ‘+’ jelre, majd átirányítanak a SimplePay oldalára, ahol bankkártyával gyorsan és egyszerűen be tudod fizetni.nnEsetleges igénylését jelenleg közvetlenül a Diákhitel Központban intézheti.nnJavasoljuk, hogy tanulmányai finanszírozásáról döntsön körültekintően.nnAmennyiben Diákhitelből szeretnéd finanszírozni a tanulmányaid, az önköltség-befizetési határidőt megelőzően fel kell rögzítenie a Diákhitel szerződésszámot a Neptun rendszerben (Pénzügyek/Beállítások/Diákhitel2) és ezt követően a kiírt tételhez is hozzá kell rendelnie azt (Pénzügyek/Befizetés fül, majd a tétel sorának végén kapcsolj a ‘+’ jelre, majd a ‘Diákhitel2’-re).

24 órával a vizsga kezdete előtt van lehetőséged le vagy feljelentkezni az adott vizsgára. Ha nem jelentkezel le, és mégsem jelensz meg a vizsgán, akkor 3500 Ft-os Vizsgamulasztási díjat kell fizetned.

Az előzetes kurzusjelentkezési időszakot követően lehet beadni kurzusbővítési és indítási kérelmeket. Ezt Neptunban, a Tanulmányok – Mintatanterv fülön keresztül tudod megtenni, a tárgy sorának a végén kattints a + jelre, majd a kérvény leadására. Ezután megjelennek a kérvények.

Turizmus-vendéglátás alapszakon 2., Kereskedelem és marketing alapszakon pedig 4., Közösségszervezés alapszakon 3. félév, Turizmus-menedzsment mesterszakon 2. félév végén. FOSZK képzés esetén nem kell specializációt választani, amikor az Egyetemre jelentkeztél, akkor választottál szakirányt is.

Felsőbbévesek júliusban tudnak jelentkezni kollégiumba a következő tanévre. Az elsőéveseknek a felvételt követően, július végétől augusztus első feléig lehet jelentkezni.

Ha regisztrálsz, akkor az alábbiakat fogod kapni: – 1 TB OneDrive tárhely – Egyetemi e-mail cím – Office programcsomag (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, Teams stb.)

If you already know who do you want to contact, write them an e-mail or Coospace message. If you have a problem or question, but don’t know who to ask, write us a message on Facebook and we’ll help.

Category: English

You can request a new password here: uni-bge.hu/password

Category: English

Write us a message on Facebook or e-mail to hello@kvikhok.hu and we’ll answer it! 🙂

You have to go to uni-bge.hu/o365 and register. You’ll get further instructions to your person e-mail address. If you don’t get it in a few minutes, check spam as well.

You have to use your Neptun code and

You have to use your Neptun code and the password you use in Neptun.

A vizsgakurzus a kurzusmeghirdetés olyan formája, amelyhez nem tartozik kontaktóra, csak vizsgalehetőség. Vizsgakurzust csak abban az esetben vehetsz fel, ha korábbi félévben a tantárgy félévközi követelményeinek eleget tettél és aláírást szerzetél.

A nappali munkarend teljesidejű képzésnek számít, hétfőtől péntekig vannak az órák, lehetséges, hogy minden nap. Levelező képzésben minden héten pénteken és szombaton vannak órák.

Az önköltséges díj évente változik, függ a képzési formától, szaktól, munkarendtől, képzési nyelvtől. A felvételi tájékoztatóban találod, hogy abban az évben, amikor felvételt nyertél mennyi volt.

Egymást követően maximum 2 félévig lehet passzív a státuszod, a teljes képzési idő alatt maximum 4 félévet lehetsz passzív.nnViszont tudod kérvényezni, hogy ennél hosszab ideig lehess passzív, feltéve, hogy a hallgatói jogviszonyból eredő kötelezettségeidnek szülés, baleset, betegség vagy más váratlan ok miatt, önhibádon kívül nem tudsz eleget tenni.

Igen, lehetséges, viszont nem ajánlott, mivel több hetet is igénybevehet ennek az ellenőrzése.

Igen, van lehetőség két specializációt is elvégezni egyszerre. Erről a specializáció választáskor tájékoztatnak majd.

Csak a Kereskedelem és marketing magyar alapszakos hallgatóknak kell választani, hogy hol szeretnének tanulni. Ezt a felvételt követően kell megtenni. A fő szempont, amikor képzési helyet választasz az, hogy később milyen specializációt szeretnél majd felvenni. Ha marketinghez kapcsolódót, akkor a Külkereskedelmi Kart válaszd, ha kereskedelemhez kapcsolódót, akkor a KVIK-et. Az összes többi szakunknál a képzés az Alkotmány és Markó utcai épületekben van.

A kollégiumba jelentkezhet a BGE KVIK minden nappali munkarendben tanuló hallgatója, képzési szinttől és finanszírozási formától függetlenül.

Az uni-bge.hu/o365 oldalon, bejelentkezés után =a Neptun kódoddal és a Neptunban is használt jelszavaddal) tudsz igényelni BGE-s email címet és O365 csomagot.

A Karrier Platformra való bejelentkezés után a Szakmai gyakorlat – Partnerek szakmai gyakorlathoz oldalon tudsz keresni az Egyetem partnerei között. Tudsz cégnév, város vagy akár ország alapján is keresni. Fontos, hogy szakmai gyakorlati helynek választhatsz olyan helyet is, ami nem szerepel még az adatbázisban, de megfelel a gyakorlat feltételeinek.

A tanszékek elérhetőségét az uni-bge.hu/kvik oldalon találod. A Közösség – Oktatási szervezeti egységek fülön tudod kiválasztani az adott tanszéket, az oldalon pedig megtalálod a tanszéki ügyintézők, ide tartozó tanárok e-mail címét, a tanszék telefonszámát, a nyitvatartást.n

A tanév rendjét a honlapon találod, itt.

Menj fel az uni-bge.hu oldalra. A jobb felső sarokban kattints a ‘Hasznos linkekre’, majd a Dokumentumtárra. Kattints a ‘Tantervek’ mappára, majd válaszd ki a felvétel évének megfelelő mappát. Ezután válaszd ki a képzési szintnek megfelelő mappát (idegennyelvű képzés esetén a képzés nyelvét). Ebben a mappában találod a szöveges tantervet (pdf), ami tartalmazza pl. a specializáció választás feltételeit, nyelvvizsgakövetelményeket. Ha a munkarendnek megfelelő mappára kattintasz, akkor le tudod tölteni a táblázatos mintatantervet, ami tartalmazza a tantárgyakat, előkövetelményeket, hogy mi melyik félévre ajánlott.

Elsőként lépj be a Moduloba, majd kattints az Időpontokra. Kattints az Időpont foglalásra. Válaszd ki az Ügyet, majd az Ügyfélszolgálatok közül a KVIK Hallgatói Szolgáltatási Osztályt. Válaszd ki a neked megfelelő napot és időpontot.nMikor az időpontodra odamész a HSZO-ra, a sorszámhúzón válaszd ki az “Időpontra jöttem” opciót, majd add meg a Moduloban kapott 9 jegyű számot.

A jelentkezés a Gólyatáborba hamarosan indul, figyeld Facebook oldalunkat, úgy biztosan nem maradsz le!

Ehhez a központi felvételi eljárásban ismét felvételt kell nyerned az Egyetemre. A felvi.hu-n keresztül tudsz jelentkezni, az alapképzést kell megjelölnöd. A FOSZK-on szerzett okleveledért többletpontot kaphatsz. Miután felvételt nyertél, tájékoztatni fognak a további teendőkről, mint a rövidített képzésre való jelentkezés, kreditbeszámítás.

Ebben az esetben Neptunban, az Ügyintézés – Kérvények fülön keresztül kell beadnod a Szak/szakirány/specializáció/képzési hely/képzési nyelv váltási kérelmet. A kérelmet őszi félév esetén január 25-ig tudod beadni, tavaszi félév esetén augusztus 25-ig. Az átvételre a kapacitások figyelembevételével van lehetőség. A kérelem eredményéről Neptunon keresztül értesítenek, az értesítésben benne lesz az is, hogy állami ösztöndíjasként vagy önköltségesként tudod-e folytatni a tanulmányaid.

Az outlook.com oldalon keresztül. Az @unibge.hu végződésű e-mail címeddel és azzal a jelszóval tudsz belépni, amit a Neptunban is használsz.

Az @unibge.hu végű e-mail címeddel és a Neptunban is használt jelszavaddal tudsz bejelentkezni. Ha nincs még BGE-s e-mail címed, itt tudsz regisztrálni.

Az azonosítód a Neptun kódod, a jelszavad pedig a Neptunban használatos jelszavad.

Az felhasználóneved a Neptun kódod vagy a Neptunban rögzített e-mail címed (nem az @unibge.hu végű), a jelszavad pedig a Neptunban is használt.

A felhasználóneved a Neptun kódod, a jelszavad pedig az, amit a Neptunban is használsz.

A felhasználóneved a Neptun kódod, a jelszavad pedig az, amit a Neptunban is használsz.

Legegyszerűbben Neptunban, a Pénzügyek – Befizetés fülön keresztül tudod ezt megtenni. A tétel(ek) kijelölése után kattints a Befizetés gombra. Ezután SimplePayen keresztül, bankkártyával tudod befizetni a tandíjad. Van lehetőség utalással is fizetni, viszont ez akár több hetet igénybe vehet. Itt találsz bővebb információt a banki átutaláshoz.

Egy félévben egy tárgyból 3 vizsgalehetőséged van. Amennyiben a tárgy a tanterv szerint gyakorlati jeggyel zárul, 2 vizsgalehetőséged van egy félévben.

Egy félévben a mintatanterv szerint 30 kredit értékben ajánlott tárgyakat felvenned.n nKereskedelem és marketing és Turizmus-vendéglátás FOSZK képzéseken 120 kreditet kell teljesíteni, amiből 30 kredit a szakmai gyakorlat.nKereskedelem és marketing és Turizmus-vendéglátás (2020 előtt kezdettek) alapképzési szakon 210 kreditet kell teljesíteni, amiből 20 kredit a szakmai gyakorlat, 7 pedig a szakdolgozat.nTurizmus-vendéglátás alapképzési szakon 2020-tól 240 kreditet kell teljesíteni, amiből 50 kredit a szakmai gyakorlat, 7 pedig a szakdolgozat.nKözösségszervezés alapképzési szakon 180 kreditet kell teljesíteni, amiből 12 kredit a szakmai gyakorlat.nTurizmus-menedzsment mesterképzési szakon 120 kreditet kell teljesíteni.nA kredik túlteljesíthetőek 10%-kal ingyenesen, ezt követően 5000 Ft/kredit díjat kell fizetni minden teljesített tárgy után.

Év közben csak várólistára tudsz jelentkezni. Ha van üresedés és be tudsz költözni, értesítenek. A várólistára való jelentkezéshez Modulon keresztül kell beadnod a ‘Kollégiumi felvételi kérelem – várólistára jelentkezés…’ űrlapot.

Felsőoktatási szakképzések:
Turizmus-vendéglátás [Turizmus/Vendéglátás] (magyar; állami ösztöndíjas/önköltséges; nappali/levelező)
Kereskedelem és marketing [Kereskedelem/Logisztika, KKK: Marketingkommunikáció] (magyar; állami ösztöndíjas/önköltséges; nappali/levelező)

Alapképzések:

Kereskedelem és marketing (magyar/angol/német; állami ösztöndíjas/önköltséges; nappali/levelező)
Turizmus-vendéglátás (magyar/angol/német; állami ösztöndíjas/önköltséges; nappali/levelező)
Közösségszervezés (magyar; állami ösztöndíjas/önköltséges; nappali/levelező)

Osztatlan képzés
Szakoktató (magyar; állami ösztöndíjas/önköltséges; levelező)

Mesterképzés
Turizmusmenedzsment (magyar/angol; állami ösztöndíjas/önköltséges; nappali/levelező)
Közgazdásztanár (magyar; állami ösztöndíjas/önköltséges; levelező)

Az alábbiakkal kapcsolatban fordulhatsz a HSZO munkatársaihoz: 

 • Felvételi ügyekkel kapcsolatos teljes körű tájékoztatás 
 • Beiratkozással és félévi bejelentkezésekkel kapcsolatos kérdések 
 • Hallgatói jogviszony igazolások (iskolalátogatási igazolás) 
 • Tárgyfelvétellel, kurzusfelvétellel és vizsgafelvétellel kapcsolatos kérdések 
 • Tanulmányi ügyekben való tanácsadás  
 • Pénzügyi tételekkel kapcsolatos tájékoztatás 
 • Diákigazolványok, érvényesítő matricák kiadása és ideiglenes diákigazolványok kiállításának ügyintézése 
 • Diákhitel-ügyintézés 
 • Pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás, a papíralapon benyújtandó pályázatok átvétele 
 • Segítségnyújtás a Neptun-rendszerrel, Modulóval, Coospace-szel kapcsolatos technikai, és egyéb problémák megoldásában 
 • Államigazgatási szervek felé igazolások kiadása 
 • Záróvizsgák koordinálása (jelentkezés nyilvántartása, szakdolgozatok feltöltésében való segítségnyújtás stb.) 
 • Diplomaosztón való részvételi igények adminisztrálása, részvétel a lebonyolításban 
 • Oklevél másolatok kiállítása

Mindenki, aki regisztrált az o365 csomagra, kap egy @unibge.hu végű e-mail címet.

Az erre érkező e-maileket a https://outlook.office.com/ oldalon keresztül tudjátok elérni. Írjátok be az e-mail címet és a Neptunban is használt jelszavatokat és már be is tudtok lépni!

Category: Online eszközök

Amennyiben a megadott határidőig nem él a képzésihely-választás lehetőségével, a képzési helyet az Egyetem saját hatáskörben határozhatja meg.

Az alapján válassz, hogy milyen specializációt szeretnél majd választani. Ezt 4. félév végén kell majd eldöntened.

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

 • Kereskedelem specializáció
 • Kereskedelmi logisztika specializáció
 • Kereskedelmi kommunikáció specializáció

Külkereskedelmi Kar

 • Marketingkommunikáció specializáció
 • Marketingmenedzsment specializáció
 • Digitális marketing specializáció

2020. július 31. 12.00-ig.

Igen, akár már egy aktív elvégett félév után is van lehetőséged kérvényezni, hogy a másik karon tanulhass.

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11. és Markó utca 23.)

Külkereskedelmi Kar (1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24.)

A Neptunba belépve automatikusan fel fog ugrani neked a kérdőív.

Csak a Kereskedelem és marketing alapszakos hallgatóknak kell választani, hogy hol szeretnének tanulni. Az összes többi szakunknál a képzés az Alkotmány és Markó utcai épületekben van.

Az alábbi oldalon add meg a Neptun kódod és az e-mail címed: https://www.uni-bge.hu/password

Az alábbi oldalon add meg a Neptun kódod és az e-mail címed: https://www.uni-bge.hu/password

You can request a new password here: https://www.uni-bge.hu/password

Kollégiumra minden, a BGE KVIK-en nappali munkarendben tanuló hallgató pályázhat.

Category: Kollégium

24 órával a vizsga kezdete előtt van lehetőséged le vagy feljelentkezni az adott vizsgára. Ha nem jelentkezel le, és mégsem jelensz meg a vizsgán, akkor 3500 Ft-os Vizsgamulasztási díjat kell fizetned.

Category: Vizsgák

A magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésre átsorolását kérő önköltséges hallgatók közül a megürült magyar állami (rész)ösztöndíjas helyre az a hallgató vehető át, aki:

 • az utolsó két olyan félév átlagában, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt, megszerzett legalább 18
  kreditet,
 • súlyozott tanulmányi átlaga elérte a megadottat, ami Közösségszervezés szakon 3.25, a többi szakon pedig 3.5.,
 • az összesített korrigált kreditindex alapján létrehozott hallgatói rangsor elején szerepel.

Az átsorolási döntésre tanévente egyszer kerül sor, július 31-ig.

Az átsorolást kérvényezni kell júniusban, a Neptunon keresztül az Ügyintézés – Átsorolási kérelem fülön.

A vizsgakurzus a kurzusmeghirdetés olyan formája, amelyhez nem tartozik kontaktóra, csak vizsgalehetőség. Vizsgakurzust csak az a hallgató vehet fel, aki az adott képzési jogviszonyában korábban a tantárgy félévközi követelményeinek eleget tett, aláírást szerzett.

Category: Vizsgák

A 2019/2020/2. félévben 2020. május 6. 16.00 és június 30. 23.59 között tudsz jelentkezni a vizsgáidra.

Ezen kívül fontos, hogy az adott tárgyból megkapd az aláírást és ne legyen lejárt határidejű fizetési tételed.

Category: Vizsgák

Minden félévben egyetlen tantárgynál egy alkalommal kérheted az eredményes vizsga (jó, közepes vagy elégséges érdemjegy) javítását ismételt vizsga keretében.

Amennyiben javítani szeretnél, be kell adnod egy kérvényt Neptunon keresztül. Ezt az Ügyintézés – Kérvények fülön, a “Sikeres/eredményes vizsga javítása iránti kérelem” beadásával lehet megtenni.

A gyakorlati jeggyel záródó tantárgynál nincs ismételt vizsgára lehetőség. Ez alól kivételt jelent, ha az adott tárgy a tanterv szerint beszámít az oklevél átlagába és a hallgató kéri a javítási lehetőséget.

Ha gyakorlati jegyet szeretnél javítani, akkor a “Sikeres/eredményes vizsga javítása iránti kérelem (Oklevélbe beszámító tárgyakra vonatkozóan)” kérvényt kell beadni.

Ha az ismételt vizsga eredménye elégtelen, akkor a tantárgyból már megszerzett kreditpontok elvesznek és javítóvizsgát kell tenni.

Eredményes vizsgával teljesített tárgyból ismételt vizsgát tenni abban a félévben lehet, amelyikben a hallgató az eredményes vizsgát letette. Ez alól kivételt jelent az oklevél átlagába beszámított tárgy, amiből a hallgató későbbi félévben is kérheti a javítás lehetőségét. A javítás kizárólag az oklevél átlagának megállapítására vonatkozhat. Az e bekezdésben megfogalmazott, kivételt jelentő rendelkezés utoljára azoknál a hallgatóknál alkalmazható, akik a 2018/2019-es tanévben
kezdték meg tanulmányaikat az Egyetemen.

Category: Vizsgák

Elsőként lépj be a Moduloba, majd kattints az Időpontokra. Kattints az Időpont foglalásra. Válaszd ki az Ügyet, majd az Ügyfélszolgálatok közül a KVIK Hallgatói Szolgáltatási Osztályt. Válaszd ki a neked megfelelő napot és időpontot.

Mikor az időpontodra odamész a HSZO-ra, a sorszámhúzón válaszd ki az “Időpontra jöttem” opciót, majd add meg a Moduloban kapott 9 jegyű számot.

Category: Ügyintézés

Az aktuális pályázatokat mindig az Egyetem honlapján találjátok. Általában február végétől március közepéig lehet ezeket beadni a következő tanév őszi és tavaszi félévére is.

Category: Erasmus+

Az aktuális partneregyetemeket a honlapon, a Nemzetközi Irodánál találjátok itt.

Category: Erasmus+

Ha már elindult a vizsgajelentkezés, de mégsem engedi felvenni neked a Neptun a vizsgát, akkor elsőként érdemes lehet megnézni a hibaüzenetet, amit kiad, így könnyen megtudhatod, milyen okból nem engedi.

A leggyakoribbak:

 • Nincs aláírásod a tárgyból. Vannak tanárok, akik csak az utolsó szemináriumot követően adják meg az aláírást, vagy ha megírtad a 2. zh-t. A Neptun küld üzenetet, amikor az aláírás beírásra került, így erről nem fogsz lemaradni!
 • Lejárt határidejű fizetési tételed van. Lehet, hogy nem fizetted be az előző havi kollégiumi díjat, a tantárgy újrafelvételi díjat vagy esetleg a tandíj 2. részletét. A Neptun – Pénzügyek – Befizetések fülön meg tudod nézni, hogy van-e olyan tétel, aminek lejárt a határideje. Ha igen, fizesd be és tudsz is vizsgára jelentkezni!
 • Nem fizetted be az Ismételt vizsgadíjat. Ha ez már összesítve legalább a 3. vizsgád a tárgyból, akkor Ismételt vizsgadíjat kell fizetned. Ez 3500 Ft és magadnak kell kiírni a Neptunban a Pénzügyek – Befizetés fülön, a Tételkiírás gombra kattintva. Ha ezt kiírtad és befizetted, akkor fel is tudod venni a vizsgát!

Ha rád a fent említettek egyike sem igaz, mégsem tudod felvenni a vizsgát, írj nekünk és segítünk!

Category: Vizsgák

A jelentkezés a Gólyatáborba hamarosan indul, figyeld Facebook oldalunkat, itt értesíteni fogunk titeket!

Category: Gólyavagyok

Kötelező teendők

Bejelentkezés az Egyetem informatikai rendszerébe
Beiratkozási kérelem kitöltése
Finanszírozási feltételek megismerése
Képzési díjak befizetése
Kurzusfelvétel, órarend összeállítása
Személyes beiratkozás
Diákigazolvány igénylése

Fakultatív teendők

Képzés helyszínének megválasztása (néhány szakon), erről az érintettek külön tájékoztatást kapnak
Kollégiumi jelentkezés (igény esetén)
Ösztöndíjak megismerése
Diákhitel igénylése (szükség esetén)
Kreditelismerési kérelem beadása (amennyiben vannak felsőoktatásban szerzett kreditpontjai)

A részletes teendőket megtaláljátok az egyetem honlapján, a Neptun kódotok alapján.

Category: Gólyavagyok

Ha a félévre nem veszel egy tárgyat sem, majd a Bejelentkezési időszakban a státuszodat a Neptunban passzívra állítod. A regisztrációs hét lezárultát követően 30 napon belül tudod még passziváltatni magad. Ezt követően csak utólagos passziváltatási kérelmet tudsz beadni, ami a következő esetekben lehetséges: szülés, baleset, betegség vagy más váratlan ok miatt, önhibádon kívül nem tudsz eleget tenni.

Category: Ügyintézés

Az a szemeszter, amelyre vonatkozóan a hallgató bejelenti, hogy tanulmányait szünetelteti, a félév kezdetétől számított egy hónapon belül regisztrációját visszavonja, utólagos passziváltatási kérelmet nyújt be, vagy ha nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, feltéve minden esetben, hogy a hallgatói jogviszony megszüntetésének feltételei nem állnak fenn.

Category: Ügyintézés

Turizmus-vendéglátás FOSZK:

a szakképzettség megszerzéséhez legalább középfokú (B2) komplex típusú, a képzési területnek megfelelő államilag elismert szaknyelvi vizsga vagy felsőfokú (C1), komplex típusú általános nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve oklevél szükséges.

Kereskedelem-marketing FOSZK:

Az szakképzettség megszerzésének feltétele az alapszintű szakmai idegennyelvtudás, melynek a követelményeit a hallgató az alábbi, mintatantervben szereplő kötelező tárgyak sikeres elvégzésével teljesíti:

 • Üzleti idegen nyelv A/1 (UZLV1BA03),
 • Üzleti idegen nyelv A/2 (UZLV2BA03)

Turizmus-vendéglátás alapszak:

legalább két idegen nyelvből államilag elismert (B2) komplex típusú SZAKNYELVI nyelvvizsga szükséges, amelyből az egyik kiváltható egy államilag elismert (C1) komplex típusú általános nyelvvizsgával.

Kereskedelem és marketing alapszak:

legalább egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú SZAKNYELVI nyelvvizsga szükséges vagy államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú általános nyelvvizsga.

Közösségszervezés alapszak:

egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

Category: Tanulmányok

A Modulo rendszerében a Képzési területen belüli Kar/szak/szakirány/specializáció/képzési hely/képzési nyelv váltás engedélyezése űrlapot kell kitölteni. Általában a FOSZK-os hallgatóknál merül fel ez a kérdés, hogy szeretnének alapképzésre átjelentkezni. Számukra szoktuk ajánlani, hogy végezzék el a képzést és utána jelentkezzenek újra alapképzésre, hiszen számukra találta ki az egyetem a rövidített képzést.

Category: Tanulmányok

Egymást követően maximum 2 félévig lehet passzív a státuszod, a teljes képzési idő alatt maximum 4 félévet lehetsz passzív.

Viszont tudod kérvényezni, hogy ennél hosszab ideig lehess passzív, feltéve, hogy a hallgatói jogviszonyból eredő kötelezettségeidnek szülés, baleset, betegség vagy más váratlan ok miatt, önhibádon kívül nem tudsz eleget tenni.

Category: Tanulmányok

Legegyszerűbb közvetlenül a Diákhitel Központban intézheti.Amennyiben Diákhitelből szeretnéd finanszírozni a tanulmányaid, az önköltség-befizetési határidőt megelőzően fel kell rögzítenie a Diákhitel szerződésszámot a Neptun rendszerben (Pénzügyek/Beállítások/Diákhitel2) és ezt követően a kiírt tételhez is hozzá kell rendelnie azt (Pénzügyek/Befizetés fül, majd a tétel sorának végén kapcsolj a ‘+’ jelre, majd a ‘Diákhitel2‘-re).

Category: Pénzügyek

A költségtérítéses vagy önköltséges finanszírozású képzésben részt vevő hallgató – minden egyes, aktív tanulmányi félévre történő bejelentkezést megelőzően – a tanulmányi félév regisztrációs időszakának kezdetét megelőző hét utolsó munkanapjáig köteles befizetni a képzési szerződésében rögzített féléves költségtérítési díj, önköltség 45%-át. A költségtérítési díj, önköltség első részletének megfizetése a tanulmányi félévre történő bejelentkezés feltétele.

A költségtérítési díj, önköltség fennmaradó 55%-át az őszi félévben október 20-ig, a tavaszi félévben március 20-ig kell befizetni.

A tandíjat Neptunon keresztül lehet befizetni, a Pénzügyek – Befizetés fülön.  Az adott tétel(ek) kijelölése után kattints a sor végén a ‘+’ jelre, majd átirányítanak a SimplePay oldalára, ahol bankkártyával gyorsan és egyszerűen be tudod fizetni.

Esetleges igénylését jelenleg közvetlenül a Diákhitel Központban intézheti.

Javasoljuk, hogy tanulmányai finanszírozásáról döntsön körültekintően.

Amennyiben Diákhitelből szeretnéd finanszírozni a tanulmányaid, az önköltség-befizetési határidőt megelőzően fel kell rögzítenie a Diákhitel szerződésszámot a Neptun rendszerben (Pénzügyek/Beállítások/Diákhitel2) és ezt követően a kiírt tételhez is hozzá kell rendelnie azt (Pénzügyek/Befizetés fül, majd a tétel sorának végén kapcsolj a ‘+’ jelre, majd a ‘Diákhitel2’-re).

Category: Pénzügyek

Turizmus-vendéglátás szakon 2., Kereskedelem és marketing szakon pedig 4., Közösségszervezés szakon 3. félév végén.

Category: Tanulmányok

Turizmus-vendéglátás alapszak:

Az egyes specializációkra azok a hallgatók jelentkezhetnek, akik a mintatanterv szerinti első két félév tárgyai közül legalább 36 kreditet teljesítettek, melyek magukban foglalják a A fenntartható turizmus alapjai (FEAI0BA06) és Gasztronómiai alapismeretek (GAEK0BA06)  tárgyak teljesítését.

Kereskedelem és marketing alapszak:

Az egyes specializációkra azok a hallgatók jelentkezhetnek, akik a mintatanterv szerinti első négy félév tárgyai közül legalább 75 kreditet teljesítettek, melyek magukban foglalják az alábbi tárgy teljesítését:

Kereskedelem specializáció Bevezetés a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások gazdaságtanába (BEBA0BA06)

Kereskedelmi kommunikáció specializáció Marketingkommunikáció és fogyasztói magatartás (MAAS0BA06)

Kereskedelmi logisztika specializáció Nemzetközi kereskedelmi technikák és logisztika (NEKA0BA06)

Közösségszervezés alapszak:

Magyar és egyetemes művelődéstörténet (MAET0BA06) és Az andragógia elmélete és története (ANTE0BA06) tárgyak elvégzése.

Category: Tanulmányok

Turizmus-vendéglátás alapképzési szakos hallgatók számára:

 • Kereskedelmi vendéglátás
 • Intézményi vendéglátás (csak a magyar nyelvű képzésen választható)
 • Vendéglátó rendezvényszervezés
 • Utazás- és rendezvényszervezés
 • Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment
 • Egészség-, sport- és ökoturizmus
 • European tourism (csak az angol nyelvű képzésen választható)

A specializációválasztásra a mintatanterv szerinti 2. félév lezárása után kerülhet sor.

Kereskedelem és marketing alapképzési szakos hallgatók számára:

A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karon választható specializációk:

 • Kereskedelem
 • Kereskedelmi logisztika
 • Kereskedelmi kommunikáció

A Külkereskedelmi Karon választható specializációk:

 • Digitális marketing
 • Marketingkommunikáció
 • Marketingmenedzsment

A specializációválasztásra a mintatanterv szerinti 4. félév lezárása után kerülhet sor.

Közösségszervezés alapképzési szakos hallgatók számára:

 • Kulturális közösségszervező
 • Humánfejlesztő

A specializációválasztásra a mintatanterv szerinti 3. félév lezárása után kerülhet sor.

Category: Tanulmányok

Normál kurzuson 3 vizsgalehetősége, Speciális kurzuson 2 vizsgalehetősége, Vizsgakurzuson pedig 1 vizsga lehetősége van a hallgatóknak.

Categories: Tanulmányok, Vizsgák

Két feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy állami ösztöndíjas hallgató maradhass: az utolsó két aktív félévében összesen legalább 36 kreditet kell szerezned, és el kell érnie a HKR-ben ismertetett, rendelet szerinti súlyozott tanulmányi átlagot. 2019/2020. tanévtől ez közösségszervezés szakon 3.25, a többi szakon pedig 3.00.

Az átsorolás még abban az esetben történhet meg, ha a képzési idő + 2 félév alatt nem tudod teljesíteni a képzést.

Category: Tanulmányok

Egy tantárgyból az első KÉT alkalom díjmentes, a harmadik vizsgalehetőségtől pedig 3500 forint vizsgadíjat kell fizetni, amit mindenkinek magának kell kiírnia a Neptun rendszerén keresztül.

Ezt a Pénzügyek – Befizetés fülön belül tudod megtenni. Kattints a Tétel kiírás gombra, majd a Fizetési jogcímeknél válaszd ki az Ismételt vizsgadíjat, majd a Féléveknél válaszd ki az aktuális félévet, a Tárgyaknál pedig azt a tárgyat, amiből a vizsgát szeretnéd tenni. Ezután kattints a Tétel kiírására, majd fizesd be a tételt a SimplePay-el.

Abban az esetben is kell fizetni, amennyiben nem jelensz meg a vizsgán és erről nem viszel igazolást. Szintén 3500 forintot kell ebben az esetben fizetni.

Categories: Tanulmányok, Vizsgák

Egy félévben a mintatanterv szerint összesen 30 kredit értékben kell tárgyakat felvenned.

Kereskedelem és marketing és Turizmus-vendéglátás FOSZK képzéseken 120 kreditet kell teljesíteni, amiből 30 kredit a szakmai gyakorlat.

Kereskedelem és marketing és Turizmus-vendéglátás alapképzési szakon 210 kreditet kell teljesíteni, amiből 20 kredit a szakmai gyakorlat, 7 pedig a szakdolgozat.

Közösségszervezés alapképzési szakon 180 kreditet kell teljesíteni, amiből 12 kredit a szakmai gyakorlat.

A kredik túlteljesíthetőek 10%-kal ingyenesen, ezt követően 5000 Ft/kredit díjat kell fizetni minden felvett tárgy után.

Category: Tanulmányok