Sikeres vizsga javítása

írta: Ivaskó Zsófi
0 hozzászólás 184 megtekintés

Sikeres vizsga javítása

Vizsgaidőszak idején sokatokban felmerül, hogyan is lehet javítani. Ez nem csak sikertelen vizsga esetén egy nagy kérdés, hanem sikeres vizsga esetén is.

Mikor beszélünk sikeres vizsgáról?

Sikeres vizsgának számít az, amikor átmentél a vizsgán, tehát elérted minimum az elégséges (kettes) szintet.

Előfordulhat, hogy nem vagy elégedett a jegyeddel vagy jobb jegyre számítottál, ilyenkor természetesen van lehetőség a vizsga javítására egy újabb vizsga keretén belül, viszont ezt minden félévben csak egyszer teheted meg. Tehát minden félévben egyetlen egy tantárgynál és egy alkalommal!

Jól át kell gondolni, mikor élsz a lehetőséggel, ugyanis kalkulálni kell azzal is, hogy nem csak javítani, hanem rontani is lehet. Javítás esetén ugyanis az előző érdemjegy törlődik és csak a második alkalommal kapott jegy számít.

Abban az esetben, ha a vizsga eredménye elégtelen lesz, akkor a tantárgyból megszerzett kreditpontok elvesznek és javítóvizsgát kell tenned.

Gyakorlati jeggyel záródó tantárgynál csak akkor van ismételt vizsgára lehetőség, ha az adott tantárgy a tanterv szerint beleszámít az oklevél átlagába, egyéb esetben nincs erre mód. Itt találjátok, hogy a ti szakotokon melyek ezek a tárgyak. Ha az oklevél átlaga miatt valaki javítani szeretne, azt  kérvényezni kell Neptunon keresztül, majd az Oktatási Igazgatóság intézi a vizsgajelentkezést.

Mikor lehet az ismételt vizsgát letenni?

Eredményes vizsga esetén javítani csak abban a félévben lehet, amikor az eredményes vizsgát letetted, később erre nincs lehetőséged.

Ez alól kivételt jelentenek azok, akik 2018/2019-ig kezdték meg tanulmányaikat az egyetemen, ők az oklevél megszerzéséig bármelyik félévben kérvényezhetik a sikeres vizsga javítását, ha beleszámít az oklevél átlagába a tárgy. .

Hogyan tudom kérvényezni a sikeres vizsga javítását?

A Neptun rendszerében az Ügyintézés fül alatt a Kérvényeken belül található a Sikeres/eredményes vizsga javítása iránti kérelmet kell beadnod.

Ha korábbi félévben tett sikeres vizsgát szeretnétek javítani, akkor a Sikeres/eredményes vizsga javítása iránti kérelmet (Oklevélbe beszámító tárgyakra vonatkozóan) kell beadnotok.

Beadási határidő:

2021.05.17. 0:00 – 2021.06.21. 23:59

Hasonló bejegyzések