Hírek

írta: Gerzsei Laura

Heading Title

Kedves Hallgatóink!

Az alábbi cikkben megtalálhatjátok a 2021/2022-es tanév, őszi félévére vonatkozó ösztöndíjak érvényes sávozásait, illetve azzal kapcsolatos tudnivalókat.

A pályázatok és a keret alapján meghatározott minimum pontszám: 15 pont.

A szociális ösztöndíjat nem sávos bontásban határozzuk meg, hanem 1 pontra jutó összeggel. Ezek kategóriánként megegyeznek, hiszen a pontszámok tükrözik a szociális helyzetből adódó különbségeket.

Az így meghatározott 1 pontra eső összeg: 1300 Ft/pont.

A kategóriák szabályzati maximumai eltörlésre kerültek a Hallgatói Önkormányzat ösztöndíjreformja következtében, törvényi minimumai megmaradtak a következő elvek szerint:

Első kategória:
A hallgatói normatíva 20%-a, tehát minimum: 33.320 Ft

Második kategória:
A hallgatói normatíva 10%-a, tehát minimum: 16.660 Ft

Harmadik kategória:
A hallgatói  normatíva 10%-a, tehát minimum: 16.660 Ft

Első kategóriába tartozik az a hallgató, aki:

 1. fogyatékossággal élő vagy egészségi állapota miatt rászorult, vagy
 2. halmozottan hátrányos helyzetű, vagy
 3. családfenntartó, vagy
 4. nagycsaládos, vagy
 5. árva.

Második kategóriába tartozik az a hallgató, aki:

 1. hátrányos helyzetű, vagy
 2. gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg, vagy
 3. félárva.

Harmadik kategóriába tartozik az a hallgató, aki érvényes pályázatot adott be és elérte a minimum ponthatárt, azonban nem tartozik sem az első, sem a második kategóriába. 

Amennyiben nem értetek egyet az általunk megállapított pontszámmal, úgy lehetőségetek nyílik fellebbezésre a pályázati lapok lezárása után. A pályázati lapokra van lehetőség fellebbezni. Erre a Neptun rendszerben a „Felülbírálati kérelem” áll rendelkezésetekre.

Üdvözlettel,

Auth Bálint
Hallgatói Juttatásokért Felelős alelnök
BGE EHÖK

0 hozzászólás
0 Facebook

Az alábbi cikkben megtaláljátok a 2021/22-as tanév őszi félévére vonatkozó ösztöndíjak érvényes sávozásait.

A tanulmányi ösztöndíjsávok meghatározásánál  figyelembe vettük a képzési idő hosszát,  illetve a tantervi hálót. Túlfutó kategóriába esik az a hallgató, aki az előírt képzési időn belül nem teljesítette tanulmányait.

A HKR 90.§ 3) bekezdése alapján az Egyetemre első alkalommal beiratkozó hallgató a beiratkozását követő első képzési időszakban tanulmányi ösztöndíjban nem részesülhet, így ez alapján első féléves hallgatóink nem kaphatnak ösztöndíjat.

A HKR 90.§ 1) bekezdése szerint a Tanulmányi ösztöndíjban az államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő hallgatóknak legfeljebb 50%-a részesülhet.

Ezen számok a következőképpen alakulnak:

Összes államilag támogatott képzésben résztvevő hallgató: 1632 fő

Jogosult hallgatók száma a 2021/2022/1. félévben Tanulmányi ösztöndíjra a KVIK Karon: 812 fő, amely az államis hallgatók 49,75%-a.

Az ösztöndíj számítás alapja az utolsó aktív félév korrigált kreditindexe.

Az oszlopok elnevezése az előző félév alapján van, így:

I/FOSZK, I/Alap: jelenleg 2., 3. és 4. féléves hallgatók
II/FOSZK, II/Alap: jelenleg 5. és 6. féléves hallgatók
III/Alap: jelenleg 7. féléves hallgatók.

A táblázatot figyelmesen vizsgáljátok meg, hiszen a sávok az elején 0,1-el, míg később 0,15-el növekednek!

Felsőoktatási szakképzésben és alapképzésben tanuló hallgatók számára:

Mesterképzésben tanuló hallgatók számára:

Bármilyen kérdés esetén keressetek minket bizalommal a djb@kvikhok.hu e-mail címen.

0 hozzászólás
0 Facebook

2021. szeptember 13. 12:00 és 2021. szeptember 24. 23:59 között van lehetőségetek megpályázni a 2021/2022/1. félévre a rendszeres szociális támogatást.

FIGYELEM: a beadási határidő 2021. szeptember 28. 23:59-ig meghosszabbításra került!

Akkor PÁLYÁZHATSZ, ha teljes idejű (nappali munkarendű) felsőoktatási szakképzésben, alap- vagy mesterképzésben veszel részt:- államilag támogatott képzési formában- VAGY tanulmányaidat államilag támogatott képzési formában kezdted meg és az adott szakon / szakképzésben, megkezdett féléveidnek a száma alapján jogosult lennél államilag támogatott képzésben való részvételre. Beadása helye: ModuloŰrlap neve: Szociális támogatás pályázati lap ÉS Szociális helyzetfelmérő FONTOS, hogy először a Szociális helyzetfelmérőt add be, majd ezt csatold a pályázati lapra! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a korábbi félévekhez képest jelentősen változott a pályázás menete és a csatolandó dokumentumok listája! Javasoljuk, hogy figyelmesen olvassátok el az alábbi pályázati anyagokat!

Kitöltési segédlet


Csatolandó dokumentumok listája

A helyzetfelmérőben csatolt dokumentumokat teljes egészében, hitelesítéssel ellátva PDF formátumban szükséges feltölteni, valamint hiánypótlásra NINCS lehetőség!

Amennyiben kérdésetek lenne, azokat az alábbi e-mail címeken tehetitek fel:
Hallgati Szociális Bizottság: hszb@unibge.hu
BGE KVIK Diákjóléti Bizottság: djb@kvikhok.hu

Online tájékoztató

2021. szeptember 14. 17:00 és 19:00 kezdettel online tájékoztatót tartanak nektek a HSzB tagjai!

Személyes fogadóórák
 • szeptember 13. (hétfő) 9:45-16:45
 • szeptember 14. (kedd) 9:45-16:45
 • szeptember 15. (szerda) 11:30-16:45
 • szeptember 16. (csütörtök) 13:30-16:45
 • szeptember 20. (hétfő) 9:45 – 16:45
 • szeptember 21. (kedd) 9:45 – 16:45
 • szeptember 22. (szerda) 11:30 – 16:45
 • szeptember 23. (csütörtök) 9:45 – 16:45
 • szeptember 24. (péntek) 9:45 – 16:45

A fogadóórákra előzetes időpont foglalás nem szükséges, érkezési sorrendben tudunk titeket fogadni!
A fogadóórák helyszíne a HÖK Iroda (Alkotmány utca 9-11. 108/A)

 

A friss információkért és további időpontokért kövessétek a Facebook oldalunkat!

0 hozzászólás
0 Facebook

Az előző cikkben a nyelvi szintfelmérővel kapcsolatos információkról volt szó, most pedig egy rövid összefoglaló jön a tanulásmódszertan szintfelmérő fontosságáról.

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, azonban a szintfelmérő lényege, hogy visszajelzést adjon a figyelem és koncentráció megosztásának hatékonyságáról, valamint az eredményes időbeosztásról.

Ezen képességek elsajátítására az egyetemi tanulmányok alatt különösen nagy szükség van, amiben nagy segítséget nyújthat a Tanulásmódszertan kurzus. A kurzus keretein belül olyan módszereket ismerhettek meg, amivel növelhetitek a tanulás sikerességét és az időbeosztás hatékonyságát.

A Tanulásmódszertan kurzus választható tárgy, így mindenki önálló döntése, hogy szeretné-e felvenni, viszont ha érdeklődsz a kurzus iránt akkor mindenképp ajánlott a szintfelmérő feladatsor kitöltése a CooSpace rendszerben, online.

A szintfelmérő teszt kitöltése segít eldönteni, hogy szükséged van-e a kurzus felvételére szeptembertől, amivel semmilyen hátrány nem érhet, viszont rengeteg hasznos tudást nyerhetsz.

A tanulásmódszertan szintfelmérő kitöltésében érintett szakok:

 • Kereskedelem és marketing alapszak (nappali, magyar és idegen nyelvű képzés)
 • Turizmus-vendéglátás alapszak (nappali, magyar és idegen nyelvű képzés)
 • Közösségszervezés (nappali és levelező, magyar nyelvű képzés)

Minden képzésnél a következő időpontra és határidőre kell odafigyelni:

Tanulásmódszertan szintfelmérő feladatsor kitöltése: 2021. augusztus 23. 8:00 óra – szeptember 1. 23:59 óra 

0 hozzászólás
0 Facebook

A KVIK-en minden tanévkezdés előtt, a felvett első éves hallgatók számára különböző szintfelmérők megírására kerül sor. Hogy miért fontos ez?

A szintfelmérők segítségével információt nyerhetünk arról, hogy melyik felzárkóztató kurzust vegyük fel, vagy éppen milyen nyelvi szinten állunk, amelyek a későbbiekben mind hozzájárulnak tanulmányaink sikeres előrehaladásához.

A szintfelmérők kitöltésével semmilyen hátrány nem érhet, így mindenkinek ajánljuk, annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjon arról, hogy milyen kurzusokat érdemes felvenni.

A matematika és informatika szintfelmérőkön már túl vagyunk, de a következő napokban még hátra van a nyelvi és tanulásmódszertan szintfelmérők kitöltése.

A cikk hátralévő részében a nyelvi szintfelmérők bemutatására kerül sor, amelynek keretében szakonként megyünk végig az egyes tudnivalókról és teendőkről.

A nyelvi szintfelmérő minden munkarendű, Kereskedelem és marketing, illetve Turizmus-vendéglátás alap- és FOSZK képzésben részt vevő hallgató számára ajánlott.

Kereskedelem és marketing alapszak esetén kétféle teendő van, az egyik, a szeptembertől tanulni kívánt nyelv kiválasztása CooSpace kérdőívben (online), a másik, hogyha magyar nyelvű képzésben folytatod tanulmányaidat és angol vagy német nyelvet szeretnél tanulni, akkor a nyelvi szintfelmérő teszt kitöltése szintén a CooSpace rendszerben (online). Fontos, hogy csak az egyik szintfelmérőt kell kitölteni (angol vagy német), amelyre a nyelvi szintezés és csoportbeosztás miatt van szükség.

Amennyiben Kereskedelem és marketing alapszakon angol nyelvű képzésben veszel részt, úgy a Nyelvválasztás kérdőív kitöltése szintén kötelező, viszont az angol nyelvű szintfelmérő ebben az esetben csak a külföldi hallgatók számára szól és az angolt nem választhatod, mint tanulni kívánt nyelv.

Mivel spanyol és orosz nyelvből csak kezdő kurzusok indulnak, így ezekből szintfelmérőt nem kell kitölteni.

Kereskedelem és marketing alapszakon a kötelező nyelvi kurzusok féléveinek száma: 3 félév.

Levelező munkarendben csak angol és német nyelvet lehet választani.

Turizmus-vendéglátás alapszakon ugyanezek a teendők vonatkoznak mindenkire. Először is a Nyelvválasztás kérdőív kitöltése minden hallgató esetében, illetve az angol vagy német nyelvű szintfelmérő kitöltése, amennyiben magyar nyelvű képzésben veszel részt és a két nyelv közül az egyiket szeretnéd választani.

Angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatók esetében is kötelező a Nyelvválasztás kérdőív kitöltése és az angol nyelvű szintfelmérő kitöltése csak a külföldi hallgatóknak szól.

Turizmus-vendéglátás alapszakon a kötelező nyelvi kurzusok féléveinek száma: 6 félév (két nyelv tanulási lehetősége 3+3 féléven keresztül).

Levelező munkarendben itt is csak angol és német nyelvet lehet választani.

Kereskedelem és marketing, valamint Turizmus-vendéglátás FOSZK képzéseken szintén szükség van nyelvi kurzusok felvételére 2 féléven keresztül.

Nappali munkarendben angol, német és orosz (kezdő), KM szakon spanyol (kezdő), levelező munkarendben pedig angol vagy német nyelvet lehet választani.

A Nyelvválasztás kérdőív és az angol vagy német nyelvű szintfelmérők a CooSpace rendszerben (online) találhatók, amiket szintén a nyelvi szintezés és csoportbeosztás miatt ajánlott kitölteni.

Minden képzésnél a következő időpontokra és határidőkre kell odafigyelni: 

A Nyelvi szintfelmérő teszt kitöltése: 2021. augusztus 23. 8:00 óra – szeptember 1. 23.59 óra

A Nyelvválasztás kérdőív kitöltése: 2021. augusztus 23. 8:00 óra – szeptember 1. 23.59 óra

 

0 hozzászólás
0 Facebook

Gratulálunk minden felvett hallgatónknak! Köszöntünk Titeket a BGE KVIK Lengyel Gyula Kollégium polgárai közt!

Pár fontos információ a későbbiekre:

A kollégiumi beköltözésről és a magasabb komfortfokozatot elért hallgatók listájáról később adunk hivatalos tájékoztatást Neptun üzenet formájában. Kísérjétek figyelemmel platformjainkat!

Továbbá, szeretnénk felhívni figyelmeteket, hogy kérdéseitekkel továbbra is a hivatalos elérhetőségekhez forduljatok:

Fellebbezés

Ennek lehetőségével azoknak célszerű élni, akik úgy vélik, hogy a Kollégiumi Felvételi Bizottság rosszul számolta ki a pontjaikat, és úgy gondolják, hogy helyes számítás esetén magasabb pontot érnének el. Ezen eljárás során sincs hiánypótlás, csak olyan dokumentumot lehet mellékelni, melyet önhibádon kívül nem tudtál csatolni időben.

Beadása a Modulon keresztül történik, 2021.08.18-2021.09.01-ig.

A döntés várható ideje: 2021.09.16.

 

A felvételi eljárással kapcsolatban segítséget az alábbi elérhetőségeken kaphattok:

Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

BGE KVIK KOB
BGE KVIK HÖK

0 hozzászólás
0 Facebook

Közgazdásztanár MA szakmai diplomások (Kereskedelem-marketing szakterület)

 • 1.félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés 

Kereskedelmi szakmai tárgyak oktatásának módszertana 1

KENA1MA06

6

2

2

 

Bevezetés a pszichológiába

BEBA0MA06

6

2

2

 

A tanítás-tanulás elmélete és gyakorlata 1

TATA1MA06

6

2

2

 

Ifjúság

szociológia

IFIA0BA03

3

0

2

Szabadon választható

Kereskedelmi vállalatok stratégiai menedzsmentje

KEJE0MA06

6

2

2

Szakterületi ismeret

Marketing

tervezés

MAES0MA03

3

2

0

Szakterületi ismeret

 • 2.félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés 

Kereskedelmi szakmai tárgyak oktatásának módszertana 2

KENA2MA03

3

0

2

 

A nevelés elmélete és gyakorlata 1

NETA1MA06

6

2

2

 

A tanítás-tanulás elmélete és gyakorlata 2

TATA2MA06

6

2

2

 

Felnőttek szakképzése

FESE0MA03

3

2

0

 

Pedagógiai esetmegbeszélés – konfliktuskezelés

PEES0MA03

3

0

2

 

Szociálszociológia

SZIA0BC03

3

1

1

Szabadon választható

A közoktatás menedzsmentje

KOJE0MA03

3

0

2

Szabadon választható

Supply chain management

SUNT0MA06

6

2

2

Szakterületi ismeret

Szolgáltatás

menedzsment

SZNT0MA06

6

2

2

Szakterületi ismeret

0 hozzászólás
0 Facebook

Kereskedelem és marketing – BSc

 

 1. félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés

Közgazdaságtan 1

KOAN1BA06

6

2

2

 

Vállalati gazdaságtan alapjai

VAAI0BA03

3

1

1

Kéthetente van óra 

Informatika és a világ

INAG0BA06

6

2

2

 

Üzleti kommunikáció

UZIO0BA03

3

0

2

 

Az üzleti matematika alapjai

AZAI0BA00

0

2

0

Választható felzárkóztató tárgy Elismertethető pontok szerezhetőek a Gazdasági matematika tárgyhoz

A beiratkozási héten írt szintfelmérő eredménye alapján választható tárgy

Informatikai készségfejlesztés

INES0BA00

0

2

0

Választható felzárkóztató tárgy

A beiratkozási héten írt szintfelmérő eredménye alapján választható tárgy

Tanulás

módszertan

TAAN0BB03

3

0

2

Szabadon választható

Prezentációs készségfejlesztés

PRSE0BA03

3

0

2

Szabadon választható

Üzleti idegen nyelv A/1

UZLV1BA03

3

0

4

A félév előtt írt szintfelmérő alapján kerül beosztásra a hallgató

Gazdasági jog alapjai

GAAI0BA03

3

2

0

 

Gazdaságtörténet

GAET0BA03

3

2

0

Szabadon választható

Szociológia

SZIA0BD03

3

2

0

Szabadon választható

Pszichológia

PSIA0BA03

3

2

0

Szabadon választható

Politológia

POIA0BA03

3

2

0

Szabadon választható

Testnevelés 1

TEES1BA00

0

0

2

A diploma megszerzéséhez kötelezően teljesíteni kell 2 félév testnevelést

 

 1. félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés

Gazdasági matematika

GAKA0BA06

6

2

2

 

Közgazdaság

tan 2

KOAN2BA06

6

2

2

Előtanulmány: Közgazdaság

tan 1

Szervezeti és humán menedzsment

SZNT0BA06

6

2

2

 

Pénzügyek alapjai

PEAI0BA06

6

2

2

 

Üzleti idegen nyelv A/2

UZLV2BA03

3

0

4

 

Környezet-

gazdaságtan

KOAN0BA03

3

2

0

 

Gazdaság

politika

GAKA0BC03

3

2

0

 

Gazdaság

földrajz

GAJZ0BA03

3

2

0

 

Európai uniós ismeretek

EUEK0BB03

3

2

0

 

Jogi igények érvényesítése a gyakorlatban

JOAN0BA03

3

0

2

 

Testnevelés 2

TEES2BA00

0

0

2

A diploma megszerzéséhez kötelezően teljesíteni kell 2 félév Testnevelést

 

0 hozzászólás
0 Facebook

Kereskedelem és marketing – rövidített BSc

 1. félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés 

Közgazdaságtan 1

KOAN1BA06

6

2

2

 

Nemzetközi gazdaságtan

NEAN0BA03

3

2

0

 

Informatika és a világ

INAG0BA06

6

2

2

 

Gazdasági jog alapjai

GAAI0BA03

3

2

0

 

Kontrolling alapjai

KOAI0FA03

3

2

0

 

Bevezetés a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások 

BEBA0BA06

6

2

2

Előtanulmány: Vállalati gazdaságtan alapjai

Testnevelés 1

TEES1BA00

0

0

2

 

Az üzleti matematika alapjai

AZAI0BA00

0

0

2

Választható felzárkóztató tárgyak

A beiratkozási héten írt szintfelmérő eredménye alapján választható tárgy.

Informatikai készségfejlesztés

IMES0BA00

0

0

2

Választható felzárkóztató tárgyak

A beiratkozási héten írt szintfelmérő eredménye alapján választható tárgy.

Tanulásmódszertan

TAAN0BB03

3

0

2

Szabadon választható

Prezentációs készségfejlesztés

PRSE0BA03

3

0

2

Szabadon választható

Nemzetközi tárgyalástechnika

NEKA0BA03

3

0

2

Szabadon választható

Interkulturális kommunikáció

INIO0BB03

3

0

2

Szabadon választható

Gazdaságtörténet

GAET0BA03

3

2

0

Szabadon választható

Szociológia

SZIA0BD03

3

2

0

Szabadon választható

Pszichológia

PSIA0BA03

3

2

0

Szabadon választható

Politológia

POIA0BA03

3

3

0

Szabadon választható

 

2. félév

 

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés

Gazdasági matematika

GAKA0BA06

6

2

2

 

Közgazdaságtan 2

KOAN2BA06

6

2

2

Elő

tanulmány: Közgazdaságtan 1

Szervezeti és humán menedzsment

SZNT0BA06

6

2

2

 

Felelős fenntartható vállalat

FEAT0BA03

3

2

0

 

Környezet-gazdaságtan

KOAN0BA03

3

2

0

 

Gazdaságpolitika

GAKA0BC03

3

2

0

 

Gazdaságföldrajz

GAJZ0BA03

3

2

0

 

Európai uniós ismeretek 

EUEK0BB03

3

2

0

 

Jogi igények érvényesítése a gyakorlatban 

JOAN0BA03

3

0

2

 

Piackutatási adatok elemzése 

PISE0BA03

3

0

2

 

Public Relations 

PUNS0BA03

3

2

0

 

Szervezetfejlesztés és menedzsment 

SZNT0BA03

3

0

2

 

Testnevelés 2

TEES2BA00

0

0

2

 
0 hozzászólás
0 Facebook

Kereskedelem és marketing – FOSZK


 1. félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások 

száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés 

Munkaerő-piaci ismeretek

MUEK0FA03

3

2

0

Szakmai és pénzügyi információ

feldolgozási ismeretek

SZEK0FA03

3

0

2

Üzleti idegen nyelv A/1

UZLV1BA03

3

0

4

Üzleti kommunikáció

UZIO0BA03

3

0

2

Közgazdasági alapismeretek

KOEK0FB03

3

2

0

Vállalati gazdaságtan alapjai

VAAI0BA03

3

1

1

Kéthetente van óra

Kereskedelmi vállalatok gazdálkodási alapismeretei

KEEI0FA03

3

0

2

Marketing

MANG0BA06

6

2

2


 1. félév

Tárgy neve

Tárgy kódja

Kredit

érték

Előadások száma

Gyakorlatok száma

Megjegyzés 

Pénzügyek alapjai

PEAI0BA06

6

2

2

Számvitel alapjai

SZAI0BA06

6

2

2

Üzleti elemzés

UZES0FA03

3

0

2

Üzleti idegen nyelv A/2

UZLV2BA03

3

0

4

Piackutatás

PIAS0BA06

6

2

2

Elő

tanulmány: Marketing

Marketing

kommunikáció és fogyasztói magatartás

MAAS0BA06

6

2

2

Elő

tanulmány: Marketing

0 hozzászólás
0 Facebook