Nyelvi szintfelmérő – Első éves hallgatók számára

írta: Faragó Jázmin
0 hozzászólás 981 megtekintés

A KVIK-en minden tanévkezdés előtt, a felvett első éves hallgatók számára különböző szintfelmérők megírására kerül sor. Hogy miért fontos ez?

A szintfelmérők segítségével információt nyerhetünk arról, hogy melyik felzárkóztató kurzust vegyük fel, vagy éppen milyen nyelvi szinten állunk, amelyek a későbbiekben mind hozzájárulnak tanulmányaink sikeres előrehaladásához.

A szintfelmérők kitöltésével semmilyen hátrány nem érhet, így mindenkinek ajánljuk, annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjon arról, hogy milyen kurzusokat érdemes felvenni.

A matematika és informatika szintfelmérőkön már túl vagyunk, de a következő napokban még hátra van a nyelvi és tanulásmódszertan szintfelmérők kitöltése.

A cikk hátralévő részében a nyelvi szintfelmérők bemutatására kerül sor, amelynek keretében szakonként megyünk végig az egyes tudnivalókról és teendőkről.

A nyelvi szintfelmérő minden munkarendű, Kereskedelem és marketing, illetve Turizmus-vendéglátás alap- és FOSZK képzésben részt vevő hallgató számára ajánlott.

Kereskedelem és marketing alapszak esetén kétféle teendő van, az egyik, a szeptembertől tanulni kívánt nyelv kiválasztása CooSpace kérdőívben (online), a másik, hogyha magyar nyelvű képzésben folytatod tanulmányaidat és angol vagy német nyelvet szeretnél tanulni, akkor a nyelvi szintfelmérő teszt kitöltése szintén a CooSpace rendszerben (online). Fontos, hogy csak az egyik szintfelmérőt kell kitölteni (angol vagy német), amelyre a nyelvi szintezés és csoportbeosztás miatt van szükség.

Amennyiben Kereskedelem és marketing alapszakon angol nyelvű képzésben veszel részt, úgy a Nyelvválasztás kérdőív kitöltése szintén kötelező, viszont az angol nyelvű szintfelmérő ebben az esetben csak a külföldi hallgatók számára szól és az angolt nem választhatod, mint tanulni kívánt nyelv.

Mivel spanyol és orosz nyelvből csak kezdő kurzusok indulnak, így ezekből szintfelmérőt nem kell kitölteni.

Kereskedelem és marketing alapszakon a kötelező nyelvi kurzusok féléveinek száma: 3 félév.

Levelező munkarendben csak angol és német nyelvet lehet választani.

Turizmus-vendéglátás alapszakon ugyanezek a teendők vonatkoznak mindenkire. Először is a Nyelvválasztás kérdőív kitöltése minden hallgató esetében, illetve az angol vagy német nyelvű szintfelmérő kitöltése, amennyiben magyar nyelvű képzésben veszel részt és a két nyelv közül az egyiket szeretnéd választani.

Angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatók esetében is kötelező a Nyelvválasztás kérdőív kitöltése és az angol nyelvű szintfelmérő kitöltése csak a külföldi hallgatóknak szól.

Turizmus-vendéglátás alapszakon a kötelező nyelvi kurzusok féléveinek száma: 6 félév (két nyelv tanulási lehetősége 3+3 féléven keresztül).

Levelező munkarendben itt is csak angol és német nyelvet lehet választani.

Kereskedelem és marketing, valamint Turizmus-vendéglátás FOSZK képzéseken szintén szükség van nyelvi kurzusok felvételére 2 féléven keresztül.

Nappali munkarendben angol, német és orosz (kezdő), KM szakon spanyol (kezdő), levelező munkarendben pedig angol vagy német nyelvet lehet választani.

A Nyelvválasztás kérdőív és az angol vagy német nyelvű szintfelmérők a CooSpace rendszerben (online) találhatók, amiket szintén a nyelvi szintezés és csoportbeosztás miatt ajánlott kitölteni.

Minden képzésnél a következő időpontokra és határidőkre kell odafigyelni: 

A Nyelvi szintfelmérő teszt kitöltése: 2021. augusztus 23. 8:00 óra – szeptember 1. 23.59 óra

A Nyelvválasztás kérdőív kitöltése: 2021. augusztus 23. 8:00 óra – szeptember 1. 23.59 óra

 

Hasonló bejegyzések