Jelentkezz a HÖOK Stipendium Hungaricum programjába és légy te is mentor!

írta: Sejkóczki Vivien
0 hozzászólás 368 megtekintés

A HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózata idén is felvételt hirdet mentori szerep betöltésére a következő tanévre!

És hogy mi is ez? Mindamellett, hogy segíthetitek a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal a Magyarországra érkező külföldi diákok integrációját, nem más, mint egy lehetőség is, amivel fejleszthetitek nyelvtudásotokat, megismerkedhettek különböző kultúrákkal és hasznos tudással, tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodhattok.

Készítettünk számotokra egy interjút Kovács Roxival, aki ebben a tanévben mentori feladatokat látott el a HÖOK Stipendium Hungaricum programban. Elolvashatjátok, hogy miért választotta ezt a szerepet, milyen feladatai voltak és hogy milyen pozitív tapasztalatokat, élményeket szerezhetett a program által.

Mióta vagy mentor?

A 2020/21-es tanévre nyertem felvételt a mentori pozícióra. A munkánk 2020. augusztusában kezdődött meg, ekkor vettük fel a kapcsolatot a mentoráltakkal.

Mi motivált abban, hogy mentornak jelentkezz?

Mindig is érdekeltek a különböző kultúrák, nyitott voltam a nemzetközi közegekre és kapcsolatokra. Az emberek sokfélesége és megismerése mellett a segítségnyújtás volt a motivációm. Az egyetem kezdetekor mindenkiben sok a kérdés magyar diákként is, a külföldieknek pedig még nehezebb. Mindannyiunknak sokat segít, ha van egy személy, akitől választ kaphatunk a kérdéseinkre, aki segít eligazodni, és mellettünk áll céljaink megvalósításában. Szerettem volna én is egy ilyen személy lenni.

Hány mentoráltad van?

Összesen 18 mentoráltam van a tanév során. A mentorok azonban párban dolgoznak, így a feladatok megoszlanak, a mentoráltakat két ember is segíti.

Van, akivel sikerült baráti kapcsolatot kialakítanod?

A vírushelyzet miatt sajnos nehéz volt elmélyíteni a kapcsolatokat, mivel nem volt sok lehetőség a személyes találkozásra. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy igen, sikerült maradandó kapcsolatokat kialakítanom, aminek nagyon örülök.

Mi a legjobb emléked ezzel kapcsolatban?

A járvány előtt tartott budapesti városnéző esemény. Ez egy egész napos program volt, aminek keretében Budapest látványosságait látogattuk meg a mentoráltakkal. Sok beszélgetésre és ismerkedésre volt itt lehetőségünk, nagyon jó hangulatban telt a nap, itt sokakkal sikerült a jó kapcsolatot megalapozni.

Milyen feladatokkal jár a mentorság?

Az egyetemi rendszer és élet bemutatása mellett a mindennapi teendőkben, a hivatali ügyintézésben és bármilyen más felmerülő problémában segítünk mentoráltjainknak (pl. szálláskeresés, helyi szabályrendszerekben való eligazodás, helyismeret, vásárlási és szórakozási lehetőségek). A járvány alatt is különösen fontos volt a mentori jelenlét, informáltuk a diákokat az aktuális rendelkezésekről, és a karantén alatti nehézségeket is segítettünk megoldani (pl. online ételrendelés, PCR teszt igénylése).

Hogyan sikerült a mentoráltaiddal a járványhelyzetben bizalmat/jó kapcsolatot kialakítanod?

Folyamatosan jeleztem nekik, hogy bármikor fordulhatnak hozzám mind a mindennapi kérdéseikkel és kétségeikkel, mind az esetleges mentális nehézségek esetén. Az izolációban biztosítottam őket arról, hogy nincsenek egyedül, és ha a helyzet reménytelennek is tűnik, mégis van egy stabil pontjuk a személyemben.

Mi volt a legnehezebb feladatod?

Egyértelműen a járványhelyzethez való alkalmazkodás. A személyes kontaktus helyett leginkább az online kapcsolattartásra voltunk utalva. Így sokkal nehezebb volt támogatni a mentoráltakat, a bezártság miatti stressz is nehezítette a kommunikációt.

Mit nyújtott számodra ez a feladat/lehetőség?

Sok embert és különböző kultúrákat ismerhettem meg, nyelvtudásom bővült, és számos készségem fejlődött – pl. kommunikációs készség, empatikus készség, megbízhatóság. Részt vehettem hasznos workshopokon is, amik szintén hozzájárultak a személyes fejlődésemhez.

Szerinted miért jó mentornak lenni és miért ajánlod másoknak is?

A mentorsággal csak nyerni lehet. Tapasztalatot, kapcsolatokat, felelősségtudatot. Különböző kultúrákba nyerhetünk betekintést, látókörünk szélesedik, fejlődik a problémamegoldó képességünk. Láthatjuk ahogyan a mentoráltjaink megtalálják a saját helyüket, sikereket érnek el, és ahogyan kezdeti kétségeik eloszlanak az új környezetben. Ez, illetve a hála, amit kapunk tőlük, megér minden energiabefektetést.

Reméljük, hogy ezzel az interjúval felkeltettük érdeklődéseteket a program iránt!

Ha ti is kipróbálnátok magatokat hasonló szerepben a 2021/2022-es tanévben, akkor jelentkezéseteket 2021. május 31. 12 óráig adhatjátok le!

Fontos, hogy:

  • a 2021/2022-es tanévet NE első tanévként kezdjétek,
  • legalább középszintű angol nyelvtudással rendelkezzetek!

Amennyiben megnyeritek a pályázatot, vállalnotok kell, hogy részt vesztek a mentorhálózat tréningjén, ahol sok fontos információval és tapasztalattal gazdagodhattok, így felkészülve az előttetek álló feladatokra!

A pályázáshoz szükségetek lesz egy angol nyelvű önéletrajzra és motivációs levélre, amit az shmh@hook.hu e-mail címre kell elküldenetek 2021. május 31-ig!

A jelentkezés leadását követően egy visszaigazoló e-mailt fogtok kapni, azonban ha ez 2 nap után sem érkezik meg, a problémát az shmh@hook.hu email címen jelezzétek!

A jelentkezés elbírálása 2021. június 13-ig megtörténik, a nyertes pályázók számára a tréningek 2021. július hónapjában kerülnek megrendezésre.

Bármilyen egyéb kérdés esetén szintén a fenti e-mail címen érdeklődhettek!

További információt a Stipendium Hungaricum programról itt és itt találhattok.

Hasonló bejegyzések