Tanácsok Erasmus pályázáshoz

írta: BGE KVIK HÖK
0 hozzászólás 1276 megtekintés

A következőkben az tanulmányi Erasmus és a Mobilitás-Kiegészítő Ösztöndíj pályázásáról és feltételeiről olvashatsz

Mit kell megtenni a pályázás előtt?

A pályázat leadása előtt nagyon fontos, hogy az ember megfelelően utánanézzen bizonyos dolgoknak.

Először is ki kell választani 3 szimpatikus felsőoktatási intézményt az erre rendelkezésre álló listából, amit az Egyetem honlapján találsz.

MEGJEGYZÉS: ha  valahol azt írja, hogy csak teljes évre lehet kimenni, valószínűleg félre is lehet. Keresd a Nemzetközi Mobilitási Irodát (Nyírő Katalin: nyiro.katalin@uni-bge.hu) a továbbiakért!

Miután megtetted, érdemes elgondolkozni arról, hogy hogyan tudod beilleszteni a külföldi részképzést a mintatantervedbe. Az esetek nagy részében ugyanis a KVIK partnerintézményei nem kínálnak olyan tárgyat, amit itthon el tudsz fogadtatni.

FONTOS: passzív féléven nem lehet kiutazni, tehát legalább egy tárgyat fel kell vegyél itthon, aktívnak kell lenned, és a tandíjat (önköltséges díj és/vagy idegen nyelvi hozzájárulás) is be kell fizetned!

Az alábbi lehetőségeid vannak:

Nem érdekel, hogy csúszol

Kezdjük is rögtön a legegyszerűbb verzióval. Kiutazol, de semmilyen tárgyat nem szeretnél itthon elfogadtatni, és itthon sem veszel fel a szükségesnél (1) több tárgyat. Ebben az esetben mindenképpen elcsúszol az itthoni képzéssel, mely önköltségesként anyagi teherrel jár, államisként pedig a 12 támogatott féléved rovására megy.

Szeretnél itthon elfogadtatni tárgyakat

Nos ez egy nagyon bonyolult folyamat. Egy kinti tantárgyat abban az esetben tudsz elfogadtatni itthon, ha annak mintatanterve / tananyaga legalább 75%-ban megegyezik egy adott itthoni tantárgyéval. Ennek megállapítása egy ún. ekvivalencia eljárás során történik, melyet a Neptunban az információ/tárgyelismerés/intézményen kívüli tárgyelismerés/új tárgyekvivalencia vizsgálat kérése menüpontban tudsz megtenni. Ugyanakkor ezen a fülön található listában láthatod az eddig már elfogadott tantárgyakat, ha közte van a számodra fontos tárgy, akkor nem kell újat beadni.

Fontos azonban, hogy az ekvivalencia vizsgálathoz szükséges, a kinti tárgyra vonatkozó syllabust (tantárgyleírást) neked kell megszerezned a megpályázni kívánt intézmény honlapjáról, mely bizonyos (khm-khm spanyol, olasz…) egyetemeknél gondot jelenthet.

Sajnos ritka az az eset, amikor minden, mintatanterv szerinti kötelező tárgyadat külföldön meg tudod csinálni és azt itthon elfogadtatni.

FONTOS: az elfogadott kreditek nem számítanak bele az államilag támogatott képzésen való bent maradáshoz szükséges évi 36 teljesített kreditbe, valamint tanulmányi ösztöndíjat sem kapsz utána! Csupán a diplomaszerzéshez szükséges tárgy- és kreditkövetelményt teljesíted vele.

Az itthoni tárgyakat távolról, egyéni teljesítéssel csinálod

Sokak számára talán ez a verzió lehet a legkedvezőbb. Van lehetőség arra, hogy az itthon elvégzendő tárgyaidat távolról, külföldről végezd el.

Létezik egy kérvény, melyet a Neptunban kell leadni (Tanulmányok – Mintatantervek fül → válaszd ki a mintantaerv(ek)et → Listázás → tárgy sorának a végén kattints a + jelre → kérvény leadása), melynek neve „Kivételes tanulmányi rend kérése”. Ezt csak olyan tárgyra tudod leadni, amit az adott félévre felvettél. Ebben kérvényezheted többek között a gyakorlati órák alóli teljes felmentést, a ZH-k helyett kollokviumi formában történő tárgyteljesítést, stb. Ez 3500 Ft-ba kerül tárgyanként (melyet a Neptun utólag ír ki). Leadáskor csatolj valamilyen igazolást, hogy külföldi részképzésen veszel részt és az indoklásba is írd bele.

Azonban erre a kérvényre nincs szükség, ha meg tudsz egyezni az adott oktatóval a távoli teljesítés feltételeiről! Ezért mindenképp konzultálj az adott tanárral, mielőtt ezt a kérvényt leadod.

Én ezt a lehetőséget választottam a külföldi részképzésem során. Mivel egy tárgyat sem tudtam elfogadtatni itthon, de csúszni sem akartam, ezért felvettem kint a minimumot (minimum 15 ECTS kreditet kell kint elvégezned (nem csak felvenned) ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetned az Erasmus ösztöndíjat), itthon pedig felvettem ugyanúgy a tárgyaimat, mintha nem is mennék sehova, és lebeszéltem a tanárokkal / kérvényt adtam le, ahol kellett.

Ennek tehát a sorrendje:

 • felveszed itthon tárgyfelvételkor az adott tantárgyat, mintha nem mennél sehova (teljesen mindegy, hogy milyen időpontra, (hiszen nem kell majd bejárnod), sőt, a legrosszabb/legkevésbé népszerű időpontokra vedd fel, hogy a többi hallgatót segítsd!)
 • írsz egy e-mailt a kurzust tartó tanárnak, hogy kell-e leadnod kérvényt, vagy meg tudtok-e állapodni a távoli teljesítés feltételeiről
 • amennyiben le kell adnod kérvényt, leadod a kérvényt (az indoklásba írd bele, hogy Erasmusra mész és igazolod is)
 • amint elfogadják a kérvényt, értesíted a tanárt

A HKR alapján a részképzésre beadott kivételes tanulmányi rend kérvényt minden esetben elfogadják.

Anyagiak

Tisztában kell lenned azzal, hogy az Erasmus ösztöndíj közel sem fedezi a teljes költségét a kintlétednek. Országfüggően 420-520 €-t kapsz /30 nap.

A teljes Erasmus ösztöndíj 90%-át kapod meg szeptember körül, a maradék 10%-ot csak akkor, ha hazajöttél és leadtad a szükséges papírokat.

 

Tehát, ha például Spanyolországba tervezel tölteni kerek 150 napot (5*30), akkor 520*5*0,9: 2340 €-val fogsz rendelkezni az 5 hónapra. Az havonta 468 €, mely átszámítva kb. 167000 Ft. Ha Spanyolországban nem vége is, Hollandiában (ami szintén a 520-as sávban van) sokszor csak az albérlet több, mint ez az összeg.

Látható tehát, hogy önerő nélkül sajnos lehetetlen kiutazni. Én Spanyolországban voltam, és akkor még ráadásul csak 70%-ot kaptunk előre, ami 1492 €-ra jött ki. Az albérletem havonta 270 € volt (ami olcsónak számít), egy havi kaucióval (tehát megérkezéskor 540 €-t ki kellett fizetni az 1492 €-ből). Ezenfelül itthoni ösztöndíjakból összesen 100.000 Ft-ot kaptam, és így jöttem ki havonta egész jól (szállás, kaja), úgy, hogy egy, nagyjából magyarországi árszínvonallal rendelkező környéken laktam. Mivel azóta 90%-ot utalnak, némileg könnyebb, így pl. Spanyolország azon része (Gandía) némileg kisebb önköltséggel is bevállalható, vagy akár 0 hozzáadással, ha jól tudsz spórolni és jól számolok.

A Mobilitás kiegészítő ösztöndíj (MOKIÖ) csak novemberben érkezett meg (szeptemberben utaztam ki és őszi félévre pályáztam meg…). Ennek az összege esetemben egyszeri 350.000 Ft volt úgy, hogy tanulmányira és szociálisra is megnyertem.

A pályázás helyszíne és menete

A tanulmányi félévre vonatkozó Erasmus pályázatot a honlapon keresztül tudod beadni.

Magához az Erasmus pályázathoz szükséged lesz:

 • egy legalább B2-es nyelvvizsgabizonyítványra a megpályázni kívánt képzés nyelvéből (scannelve)
 • ha bármilyen közösségi tevékenységet végzel/szervezetnek tagja vagy (HÖK, Szakkoli, Aiesec…), akkor egy igazolás arról (scannelve)
 • Egy Europass típusú önéletrajz magyar nyelven, valamint a megpályázni kívánt képzés nyelvén[1]
 • Egy Europass típusú motivációs levél a megpályázni kívánt képzés nyelvén
 • egy igazolványkép
 • egy tantárgylista.

[1] Az Europass felületet itt éred el: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=hu

Mellékletek és nyelvi útlevél nem kell.

A magyar és angol önéletrajz 1 pdf-ben kell, hogy legyen, de két-két külön pdf-ben fogod tudni csak letölteni, ezért össze kell olvasztani, melyhez ezt az oldalt ajánlom: https://www.ilovepdf.com/merge_pdf

A tantárgylista egy egyszerű word dokumentum, melyben leírod, hogy az elsődlegesen megpályázni kívánt egyetemen mely tantárgyakat szeretnéd felvenni.

Ezen felül a banki adatoknál egyelőre a Forint alapú számlád adatai – Clearing/BIC/SWIFT számot az adott bank honlapján tudod megnézni (OTP: OTPVHUHB), IBAN számot OTP-nél az alábbi linken tudsz generálni:

https://www.otpbank.hu/portal/hu/IBAN

A megpályázni kívánt partnerintézmény szekciónál 3 egyetemet kell megnevezz, preferencia sorrendben.

Az Erasmus pályázat eredményénél az eddigi összes féléved kummulált korrigált kreditindexét veszik alapul elsősorban. Ezt a Neptun kiszámolja neked:

Tanulmányok → Tanulmányi átlagok → 2020/21/1 (nem 2!)-es félévnél a + jel lenyit → „kumulált korrigált kreditindex”

A pályázati űrlap legalján, a megjegyzés rovatban kérheted, hogy pl. egyik ismerősöddel egy intézménybe kerülj és ezt bíráláskor megpróbálják figyelembe venni (de nem garantált). Abban az esetben viszont, ha neki csak kevesebb pontja van, így nem jut be abba az intézménybe, amibe te bejutnál, akkor csak te tudsz menni oda, ahova ő bejutott, de ő sajnos nem tud veled menni. Erről a koordinátor értesít és döntésre kér, mielőtt kiküldi a pályázati eredményeket, legalábbis nálam így volt.

A pontozási rendszert és további hasznos információt a pályázáshoz itt találsz.

A MOKIÖ-t a kari Erasmus irodában tudod megpályázni. Ez az ösztöndíj tanulmányi/közösségi eredmények és szociális helyzet alapján is jár, akár mindkettőt is megkaphatod. Fontos azonban, hogy ez az ösztöndíj lehet, hogy csak a mobilitásod vége felé fog megérkezni, erre nem alapozd a költségvetésed.

Infók arra az esetre, ha elnyered a pályázatot

A pályázat elbírálása során a kumulált korrigált kreditindexedet szorozzák 20-szal és ehhez adják hozzá a különböző pluszpontokat (a pluszpontot érő dolgok listáját megtalálod a honlapon a dokumentumtárban, a nemzetközi tanulmányokon belül).

A pályázat sikeres elnyeréséről a kari koordinátor (Nyírő Katalin) emailben tájékoztatni fog, mely nekem tavaly április 4-én történt meg. Ezek után szükséged lesz:

 • baleset és betegségbiztosításra (EU-s kártya NEM elég!),
 • Euró alapú devizaszámlára (én az OTP-t ajánlom, de egyéni preferencia).

Érdemes már ilyenkor repjegy, illetve szállás után nézni. Minden egyéb teendőről Nyírő Katalin emailben tájékoztatni fog.

 

Andrássy Bence

Hasonló bejegyzések