A mintatanterv használata

írta: BGE KVIK HÖK
0 hozzászólás 8326 megtekintés

Az alábbiakban kis segítséget kaptok a BGE KVIK összes szakjához elérhető Excel mintatanterv használatához.

A mintatantervből nagyon sok minden kiderül, pl:

 • mik a kötelező és szabadon választható tárgyak
 • minimum hány szabadon- és kötelezően választható tárgyat kell elvégezzetek a diplomához, és mely tárgyakból választhattok
 • egyes félévekben mely tárgyakat kell/érdemes felvennetek

A mintatantervek az alábbi linken érhetők el.

Itt értelemszerűen keressétek ki a nektek megfelelő tantervet. Addig kattintgassatok a mappákban, amíg EXCEL!! (zöld) formátumú mintatantervet nem találtok.

Töltsétek le a nektek megfelelőt, az Excel táblázatban pedig a munkalapok közül a „hálóterv” nevűt válasszátok (de alapból azon van!).

A mintatantervet SZÁMÍTÓGÉPEN nézzétek, mert mobilról gyakorlatilag használhatatlan!

Így néz ki, ez jelenleg a Turizmus-vendéglátás alapképzés tanterve, a továbbiakban ezen mutatok be mindent.:

A táblázat C oszlopában található a tárgy jellege.

K: kötelező, a diplomához mindenképpen elvégzendő tárgy

KN: kötelező nyelv

KV és V: kötelezően választandó és szabadon választható tárgy. A BGE-n lényegében nincs különbség a kettő között, hiszen normális esetben a szabadon választható tárgyak közül egyet sem kell kötelezően választani a diploma megszerzéséhez, azonban nálunk vannak olyan szabválokat tartalmazó tárgycsoportok (ezekről majd később), amikből kell választani.

A táblázat E-AF oszlopában találhatók a félévek, melyet a D oszlopban található tárgyakkal kell összenézni, értelemszerűen.

Tehát ezen a képen a közgazdaságtan 1, vállalati gazdaságtan alapjai és informatika és a világ tárgyakat az 1. félévben kell felvenni. Mindegyikük kötelező.

A félévek feliratai alatt, a 10. sorban találhatóak az Ea., Gy., Kr. és Köv. megnevezések.

EA: az adott tárgyból HETENTE hány óra előadás van

Gy: az adott tárgyból HETENTE hány óra gyakorlat van

!!! 1 óra a mintatantervben 45 perc, viszont az egyetemen minden óra másfél órás, ezért van a legtöbb tantárgynál kettes szám. Amiknél egyes szám van, ott csak kéthetente van óra, ezért tudtok pl vállalati gazdaságtanból ugyanabban az időpontban két kurzus közül is választani (páros vagy páratlan hét) !!!

Tehát pl közgáz 1 tantárgyból heti 1 másfél órás előadás, és heti 1 másfél órás gyakorlat van.

Kr: az adott tárgy teljesítése hány kreditet ér

 • Nálunk csak 0, 3 és 6 kredites tárgyak vannak. 7 félév alatt 210 kreditet kell teljesítened, ami azt jelenti, hogy egy félévben ajánlott min. 30-at teljesíteni, persze ez sokszor nem sikerül. Minimum 24 kreditet félévente viszont mindenképp próbálj megszerezni, mert különben később jóval többet kell majd, hogy meglegyen a 210.
  FONTOS, HOGY A KREDITEK (TÁRGYAK) FELVÉTELE NEM EGYENLŐ A TELJESÍTÉSÜKKEL!
  Akkor teljesítesz valamit, ha a félév végén legalább kettes eredményt teszel belőle.

Köv: az adott tárgynak milyen jellegű követelménye van

 • Gy: gyakorlati tárgy, a jegyed az ÉVKÖZI teljesítményedért (zh-k, beadandók, prezentációk stb) kapott pontjaid alapján alakul, a félév végén NINCS VIZSGA
 • K: kollokvium, a jegyed az évközi teljesítményed és/vagy a vizsgád alapján alakul, hiszen VAN VIZSGA
 • A: aláírás megszerzése – az ilyen jellegű tárgyak nem érnek kreditet, de nem is kell felmutatnod semmilyen eredményt, csak elég, ha bejársz. Ide tartozik a testnevelés (ez viszont kötelező!) és a különböző készségfejlesztő tárgyak (ezek nem kötelezőek).

TÁRGYCSOPORTOK ÉS ELVÉGZENDŐ KREDITEK

Ez egy nagyon fontos rész!!!!!

A diplomád megszerzésének vannak tantárgyi feltételei, mely ebből a mintatantervből remekül kiolvasható.

A tárgyak különböző TÁRGYCSOPORTOKBA oszlanak, melyet a mintatantervben KÉK SZÍNŰ SOROK különítenek el (két kék sor közötti tárgyak alkotnak egy tárgycsoportot).
A KÉK SZÍN SZÍNÁRNYALATA MINDEGY!

Ezen a képen összesen 4 tárgycsoport található (12-15, 16-21, 22, 23-30)

Az egy tárgycsoportból kötelezően elvégzendő kreditek számát az AG (telj. kr.) oszlop mutatja. Az adott tárgycsoportot keretező (mindegy milyen színárnyalatú) két kék sor közül a felsőbb sorban kell ezt nézni!

Tehát, az első tárgycsoportból mind a 60, kreditet el kell végezni, a másodikból egyet sem kötelező, a szaknyelvből mind a 18-at, a 4., csak a gazdjogot tartalmazó csoportból pedig 3-at (vagyis a gazdjogot, hiszen 3 kreditet ér).

Ugyanez vonatkozik a választhatókra:

Mint láthatjátok, a 23-30-ig tartó tárgycsoport számos tantárgyat tartalmaz, melyekből valami a 2.-ban, valami az 5. félévben van meghirdetve, azonban nem kell az összes tárgyat megcsinálni innen, csak egyet (hiszen mindegyik 3 kreditet ér, ebből a tárgycsoportból pedig 3 kreditet kell minimum megcsinálni)

A specializációk

Az alapképzéseken egy idő után választanod kell egy szakirányt, mely felé tovább szeretnél tanulni. Turizmus-vendéglátás alapképzésen a 2. félév után kell ezt megtenni, melyet a 3. félévtől kezdesz, kermarkon pedig a 4. félév után választasz és az 5. félévben kezdesz. Foszkon nincs ilyen, hiszen alapból szakosodva kezded el a képzést.

A specializációk tárgyait tartalmazó szekció a mintatanterv 109. sorától kezdődik. A specek neveit a szürke sorok tartalmazzák. Itt az a lényeg, hogy amely specializációt választottál, abból a tárgycsoportból (melyeket itt szürkével választottak el) az összes tárgyat kötelező megcsinálnod.

Az előtanulmányok

Bizonyos tárgyak másik tárgyakra épülnek. Az adott tárgynál az AJ oszlopban olvashatjátok, ha van kötelező előtanulmány. Pl. Közgáz 2 nem vehető fel, ha nem végezted el a Közgáz 1-et.
EGYMÁSRA ÉPÜLŐ TÁRGYAKAT NEM LEHET UGYANAZON FÉLÉVBEN VÉGEZNI, AZ ADOTT TÁRGY FELTÉTELÉT EGY AZT MEGELŐZŐ FÉLÉVBEN KELL MEGCSINÁLNOD.

Ennyi volt hát a mintatanterv elemzése. Ha bármi kérdésed van, fordulj hozzám, vagy a KVIK HÖK-höz bizalommal.

Készítette: Andrássy Bence Imre
BGE KVIK HÖK

Hasonló bejegyzések

Hozzászólás